Search Description : Cara Menggunakannya Untuk Meningkatkan Trafik Blog

Search Description : Cara Menggunakannya Untuk Meningkatkan Trafik Blog

Assalamualaikum, hai apa khabar semua pembaca blog Aina. Semoga korang sihat walafiat. Alhamdulillah Aina masih lagi diberi kesihatan oleh Yang Maha Esa. Pagi ni Aina nak kongsi mengenai Search Description dan bagaimana cara untuk menggunakannya dalam meningkatkan trafik blog. Sebelum kita pergi lebih jauh korang kena tahu dulu apa sebenarnya search description? Dalam Bahasa Melayu maksudnya “deskripsi carian”. 

Search Description

Search Description memang tidak terlalu berpengaruh pada ranking hasil pencarian di google, tetapi artikel yang mempunyai search description akan meningkatkan kemungkinan pengunjung untuk mengkliknya apabila search description yang diberikan menarik perhatian mereka. Jadi cara terbaik yamg boleh korang lakukan ialah menambahkan search description (deskripsi carian) dan menjadikannya dalam bentuk susunan ayat agar pengunjung blog berminat untuk mengkliknya.

Bagaimana Cara Untuk Mengaktifkan Search Description Di Halaman Edit Blogger / New Post?

Sebilangan blogger yang baru bermula blogging  mungkin tidak menyedari ciri ini di papan pemuka blog mereka kerana search description tidak dinaikkan secara lalai oleh blogger. Jadi korang perlu mengaktifkannya sendiri bagi menggunakan fungsi search description.

Untuk mengaktifkan fungsi search description ini sangat mudah, hanya beberapa klik di papan pemuka blogger sahaja.

Jangan lupa ikut semua langkah yang Aina ajar di bawah ini bagi mengaktifkan fungsi search description pada papan pemuka blog korang.

● Buka papan pemuka blogger korang.
● Klik menu Setting di sebelah kiri bawah.


● Klik Search Preference.


● Perhatikan, di bahagian atas halaman Search Preference ini terdapat menu Meta Tags, da dibawahnya adalah submenu Description sekarang berada pada kedudukan No.

● Untuk mengaktifkan Search Preference, korang hanya perlu mengklik bulatan Yes.

● Seterusnya akan muncul kotak "Description" untuk blog korang secara umum. Korang boleh mengisinya dengan maksimum 150 aksara untuk menerangkan isi blog korang secara umum. Contohnya: Blog Aina Suhaimi Fokus Mengenai Tips Kecantikan, Petua, Tips Kesihatan, Tips Blogging Dan Gaya Hidup. Dengan mengisi kotak Description, ini bermakna korang juga telah memasang tag meta untuk blog korang.


● Dah siap, klik Save Changes. Sekarang, fungsi Description di blog korang telah diaktifkan. Untuk melihat bagaimana perubahannya, sila buka halaman New Post yang selalu korang gunakan setiap kali korang membuat entri blog.

Gambar ni sebelum Aina masukkan fungsi Search Description. 

Gambar ni setelah fungsi Search Description berjaya di tambah. 

Tips Menggunakan Search Description Untuk Meningkatkan Trafik Blog 


Aina ada sebut kat atas, artikel dengan deskripsi carian yang menarik dan jelas yang memberikan maklumat awal mengenai kandungan artikel lebih cenderung diklik oleh pelawat daripada artikel tanpa penerangan carian. Namun, dalam penggunaannya kita harus benar-benar menggunakan ayat yang sesuai digunakan sebagai deskripsi carian (search description) pada artikel yang akan kita terbitkan. Beberapa petua yang dapat dipertimbangkan dalam menyusun search description artikel atau pos korang adalah: 

● Gunakan maksimum 160 aksara, mungkin lebih pendek tetapi tidak terlalu pendek. 
● Sekiranya keterangan carian terlalu panjang, di halaman carian ayat akan dipotong sehingga tidak muncul sepenuhnya. 
●Gunakan kata kunci yang korang rasa penting untuk dipaparkan. 
● Buat ayat yang menarik perhatian pengunjung sehingga kemungkinan besar mereka akan mengklik blog korang setelah membacanya, bukan hanya dalam bentuk kata kunci. 
●Jangan menulis keterangan carian yang berlebihan yang tidak sesuai dengan isi artikel korang, kerana ini dapat membuat pengunjung kecewa dan mengingat blog anda sebagai blog tipu.

Kotak search description untuk artikel/posting blogger.

Bagaimana korang mengaktifkan fungsi search description untuk artikel blog korang? Semoga tutorial dan petua ringkas mengenai penerapan search description ini di papan pemuka blogger dapat memberi manfaat bagi kita sebagai blogger. Kepada sahabat blogger atau rakan rakan yang mengetahui tips lain yang berkaitan dengan search description bolehlah dikongsi di ruangan komen di bawah.  Terima kasih sudi singgah blog Aina. Nantikan tips terkini yang akan Aina kongsikan di masa akan datang.

Sumber : Nove Hasanah (Terima Kasih Sahabat)


Comments